Tour etappe nr. 5 –  Een beetje vreemde Tour is het tot nu toe. Aan de ene kant heel veel kilometers – er zitten er al meer dan 800 op inmiddels – maar tegelijkertijd gaan die vaak in wandeltempo over vlak terrein. Feit is dat er tot vandaag nog helemaal geen uitvallers zijn. Een unicum, al rijdt Contador na twee valpartijen verre van fris rond.

Etappe 4: Weer een fotofinish

foto finish Kittel Coquard

bron: scoopnest.com

Dat je bij de atletiekfinale 100 meter sprint een finishfoto nodig hebt, is niet onlogisch. Maar dat je na meer dan 200 kilometer fietsen een die foto moet bestuderen, is minder gangbaar. Toch was het gisteren voor de tweede keer raak. Deze keer was het Marcel Kittel die uiteindelijk toch met millimeters verschil Bryan Coquard voorbleef op de streep in Limoges.

De etappe als geheel was iets leuker dan de dag ervoor. Natuurlijk was het weer een lange, vlakke etappe. Maar deze keer was er al snel een groepje weg, waarvan de laatste twee tot 7 kilometer voor de finish wisten weg te blijven. Toen was het over, gingen de sprinttreinen rijden en het resultaat weten we. Leuke opsteker voor Dylan Groenewegen, hij boekte weer vooruitgang en eindigde als vierde, terwijl hij achter uit het veld moest komen. Een mooie prestatie en een teken van kracht. Hopelijk gaan we nog leuke etappes zien van dit Nederlandse talent!

Het klassement, weinig spannende ontwikkelingen

Het rustige verloop van de etappes is gunstig voor de mannen die op een goed eindklassement mikken. Dit zijn niet de etappes waar ze hun slag slaan, maar wel de etappes waar je per ongeluk onderuit kunt gaan en tijdverlies lijden, zoals Contador al twee keer overkwam. Maar de meeste favorieten doen het goed. Froome, Quintana en Aru staan allemaal netjes op 18 seconden. Maar ook de Nederlanders die het klassement belangrijk vinden, hebben geen onnodig tijdverlies geleden. Kelderman, Dumoulin en Mollema staan ook netjes op 18 seconden.

Genoeg reden om positief vooruit te kijken naar de etappe van vandaag (en de resterende weken van mooie wielerdagen)!

De 5e etappe: We gaan omhoog, eindelijk een beetje klimmen

Vandaag gaan we voor het eerst echt een beetje omhoog richting het Centraal Massief. We starten in Limoges op 316 meter boven zeeniveau en finishen 216 kilometer verder in Le Lioran op 1235 meter hoogte. Onderweg komen we wat colletjes tegen. Een van de 4e, drie van de 3e en twee van de 2e categorie. Nog niet erg lang en erg steil omhoog, maar rustig fietsen wordt het zeker niet meer.

Het zal ook een dag zijn waarop er grotere verschillen gaan ontstaan in het klassement. De sprinters zullen het zwaar krijgen en wie weet gaat ook de slag om Groene en Bolletjes-trui no nog harder worden. Wij zijn in elk geval benieuwd wie er rond 17:00 als eerste de finish in Le Lioran zal passeren. Stiekem denken hopen wij dat dit er een is voor Kelderman?!