Etappe nr. 4 Tour de France – Gisteren hadden we een lange, erg lange wandeletappe. Met een voorspelbare, maar tegelijkertijd spannende afsluiting. Greipel juicht, Cavendish wint! Wat staat er vandaag op het programma in de Tour de France.

Al wandelend naar de finish…

griepel claimt maar cavendish wintHet werd een slaapwandeletappe die veel van ons waarschijnlijk hadden kunnen bijbenen op de fiets. De meeste strijdlustige renner van de dag was zonder twijfel Armindo Fonseca. Hij vertrok al vroeg alleen. Nadat hij 140 (!) kilometer alleen op kop had gereden, kreeg hij versterking van Thomas Voeckler. Daarmee werd direct aangetoond dat we moeten stoppen met het kiezen van de meest strijdlustige renner, want de jury koos Voeckler en niet Fonseca.

Hoe dan ook, ze redden het niet samen tot aan de eindstreep. Zo’n 8 kilometer voor de finish kwam de hergroepering en was het verder aan de sprinters. Naast de lange ontsnapping was de finish het tweede verhaal van deze dag. Een echte fotofinish en pas toen die foto goed bestudeerd was, werd Mark Cavendish tot winnaar uitgeroepen. Sneu voor Greipel die al had gejuicht, maar fantastisch voor Cavendish.

28 Overwinningen in de Tour, de evenaring van Hinault

Want met deze overwinning komt Mark Cavendish op gelijke hoogte met een absoluut fenomeen in de Tour. Bernard Hinault won in de jaren 70 en 80 vijf keer de tour en pakte 28 etappe overwinningen. Hij was uiteraard veelzijdiger dan Cavendish. Hoewel hij sprinters wist te verslaan, pakte hij veel overwinningen bergop en in tijdritten. Maar deze grootheid evenaren, maakt ook van de kleine Brit een grootheid van de sport. Om het absolute record van Eddie Merckx te evenaren heeft hij nog 6 extra overwinningen nodig. Daar gaan we ons geld vooralsnog niet op zetten.

4e etappe: de langste rit, van Saumur naar Limoges

Mochten mensen de etappe gisteren erg lang vinden, het kan langer. Vandaag staat er 237,5 kilometer gepland en onder aan de streep betekent dit dat de renners er vanavond al ruim 800 kilometer op hebben zitten. Het parcours is weer vlak met een kort 4e categorie klimmetje op 55 kilometer van de finish. Alleen wordt het parcours aan het einde wel wat heuvelachtiger en daarom staat bij veel mensen Peter Sagan weer op de favorietenlijst. Hij werd hier als broekie van net 20 ooit al tweede, toen het de finishplaats was in een etappe van Parijs-Nice.

De etappe vandaag is vooral interessant bij een stevige westenwind, want dan vormen zich al snel waaiers. Maar dat lijkt tegen te vallen. Slechts een klein beetje noordwestelijke wind is er voorspeld.
Mocht de aankomst weer met het hele peloton zijn en het op een sprint aankomen, dan hopen we dat Dylan Groenewegen van LottoNL-Jumbo zijn progressie voortzet. Gisteren kwam hij aan als tiende, maar we hopen uiteraard nog een keer op meer.