Tour de France dag 2

De Tour is nu echt gestart en we gaan dus leuke weddenschappen tegemoet. De sprinters hebben zich gisteren al kunnen profileren en vandaag maken ook andere renners een kans. Maar laten we eerst nog even terugkijken op die openingsrit.

Cavendish wint de eerste etappe en heft eindelijk het geel

wedden gele trui tour de franceVoor velen was Marcel Kittel de absolute favoriet voor deze vlakke etappe, maar op het lijstje kanshebbers stonden natuurlijk ook André Greipel, Peter Sagan en Mark Cavendish. Sinds dit jaar komt die laatste uit voor de Zuid-Afrikaanse Dimension Data ploeg.

Cavendish was het die de eindsprint bij Utah Beach uiteindelijk naar zich toe trok met een eindspurt. Het was voor de renner van het eiland Man niet zijn eerste overwinning uiteraard, maar wel zijn eerste gele trui ooit in een Tour en dus een emotioneel moment.

Het klassement na dag één, de eerste truien zijn verdeeld

Naast de gele trui voor Cavendish die ook het groene puntenklassement leidt, is ook de eerste bolletjestrui uitgereikt. Paul Voss scoorde de meeste punten op de 4e categorie hellingen in de etappe en is dus de ‘bergkoning van Normandië’. Voor ons Nederlanders wordt het interessant om de witte trui in de gaten te houden voor renners die na 1 januari 1991 zijn geboren. Want Wilco Kelderman is misschien nog te onervaren om voor het echte klassement te gaan, maar we zien hem hoge ogen gooien in het jongerenklassement.

Vandaag, de 2e etappe van Saint-Lô naar Cherbourg

Na de vlakke rit van gisteren wordt het vandaag iets grilliger onderweg. We gaan over 183 kilometer van Saint-Lô naar Cherbourg fietsen. Weliswaar komen we in dit deel van Frankrijk geen serieuze bergen tegen, maar er is wel degelijk een aantal stevige 4e categorie beklimmingen opgenomen. En de finish zorgt ervoor dat de eindzege van de etappe niet voor de pure sprinters zal zijn.

Op het eind van de etappe staat namelijk een stevige klim van de 3e categorie op het programma, de Côte de la Glacerie. De laatste 700 meter gaat het met gemiddeld zes procent omhoog en op sommige stukken is het stijgingspercentage nog aanzienlijk groter. Sagan, Matthews en Alaphilippe zijn zomaar wat namen die genoemd worden als kanshebbers hier.

Kijk ook nog even hoe het vandaag met Contador gaat. Gisteren klapte hij op 78 kilometer van de finish op een vluchtheuvel en ging hard onderuit. Hij reed de etappe uit maar leek behoorlijke last van zijn schouder en heup te hebben.

Hoe deden de Nederlanders het in de Tour

Zoals we al een beetje vermoedden, reed Dylan Groenewegen nog niet naar een podiumplaats in de eerste etappe. Toch zat hij er ondanks een weekje darmklachten goed bij. Maar de LottoNL-Jumbo trein was niet in staat om de sprinter effectief naar de voorste gelederen te brengen. Uiteindelijk was iedereen vooral blij dat Groenewegen in staat bleek om een valpartij van Sam Bennet en Michael Morkov te omzeilen, vlak voor de eindstreep. We zien zeker perspectief voor de komende etappes bij onze getalenteerde sprinter.