rosberg wereldkampioen formule 1Na een mooi sportweekend met onder andere een prachtige finale van het Formule 1 seizoen, begonnen we de week met een enorm drama. Vrijwel de voltallige selectie en staf van de Braziliaanse club Chapecoense kwam om bij een vliegramp niet ver van Medellín in Colombia. Het team was onderweg naar de finale van de Copa Sudamericana, de Zuid-Amerikaanse variant van de Europa League. Een schok voor de sportwereld, maar we kijken uiteraard toch even verder naar de sport van komende week.

Voetbal in Europa

Nederlandse clubs komende pas komend weekend weer in actie, maar doordeweeks kunnen we wel wedden op de verschillende nationale bekertoernooien. In Engeland worden de kwartfinales van de wat minder prestigieuze League Cup gespeeld (met onder andere Manchester United en Liverpool). In Spanje gaat de Copa del Rey verder en in Italië de Coppa Italia. Het bekertoernooi van onze zuiderburen heeft sinds 2015 de stijlvolle naam Croky Cup en heeft ook een speelronde ingepland. In Frankrijk wordt een competitieronde in de Ligue 1 gespeeld.

Carlsen en uitdager Karjakin

Woensdag weten we eindelijk wie de nieuwe wereldkampioen schaken is. De tweekamp heeft wel eens spectaculairdere uitvoeringen gekend (o.a. de match of the century). De match sleept zich al twaalf partijen voort zonder winnaar. Woensdag spelen de mannen in New York een aantal versnelde partijen, de zogenaamde tiebreak en weten we wie zijn WK schaken weddenschap gewonnen heeft. Misschien dat deze laatste matchdag alsnog vuurwerk geeft.

ISU wereldbeker schaatsen

In aanloop naar de worldcup wedstrijden in het vernieuwde Thialf in Heerenveen landt het internationale topschaats circus nog even in Kazachstan. Daar zullen overigens veel Nederlanders ontbreken. Ireen Wüst en de voltallige Lotto-Jumbo herenploeg (o.a. Kjeld Nuis, Jan Smeekens en Sven Kramer) laten Astana aan zich voorbijgaan en gaan in trainingskamp.

Andere wintersport: Biathlon

Biathlon is in Nederland natuurlijk een minder bekende sport. Het is ook typisch een Scandinavische aangelegenheid, deze combinatie van langlaufen en schieten. En toch is dat een leuke combinatie om af en toe naar te kijken en een weddenschap op af te sluiten. Net als bij het langebaan schaatsen hebben de Biathlonners een wereldbeker circuit. In dit geval zijn dat tien wedstrijden met als hoogtepunt de wereldkampioenschappen Biathlon die dit jaar in Oostenrijk worden gehouden. Maar de wereldbeker cyclus start met de wereldbekerwedstrijd in Östersund, Zweden. Die wordt gehouden tot en met 4 december.

Europees Kampioenschap handbal 2016

ek handbal gotenborgKun je het je nog herinneren, afgelopen zomer? Bij de Olympische Spelen in Rio misten de handbalvrouwen nipt de finale, om vervolgens ook net naast het brons te grijpen. Tess Wester groeide in het toernooi uit tot een echte publieklieveling. Mensen die nog nooit van hun leven gekeken hadden naar handbal keken elke wedstrijd naar haar prestaties.

De naam van deze sterke generatie handbalvrouwen was gevestigd en komend EK handbal gaan ze ongetwijfeld weer hoge ogen gooien. De handbaldames starten in groep B met Polen, Frankrijk en Duitsland. Omdat de drie besten daarvan doorgaan naar de hoofdronde is de kans groot dat we de Nederlandse vrouwen daarin terug zien. Op 18 december wordt de EK Handbal finale gespeeld in Göteborg.

Veldrijden, superprestige in Spa-Francorchamps

De mannen die er van houden om hun gezicht met modder te bedekken en de fiets op de schouder te nemen, gaan dit weekend ook weer aan de bak. De Ardennen zijn gemaakt voor het veldrijden en zaterdag is in Spa-Francorchamps dan ook een superprestige wedstrijd gepland. Wij zouden inzetten op Mathieu van der Poel. Van de acht wedstrijden om het superprestige kampioenschap heeft hij de eerste vier tot nu toe gewonnen. De Belg Wout Van Aert eindigde steeds als nummer twee. Overigens liet onze dominante landgenoot recent op de Belgische TV al doorschemeren dat hij ooit de overstap naar de weg zal maken:

Ik denk dat ik over een paar jaar uitgekeken zal zijn op het veldrijden‘ (van der Poel bij Van Gils & gasten)

Rugby Sevens

Rugby Sevens is een variant waarbij zeven spelers in twee helften van zeven minuten een match spelen. Het is een populaire manier om in het naseizoen in korte tijd volledige toernooien te kunnen spelen. Het spel is wat sneller en wordt veelal gespeeld door backs uit het regulier rugby of echte ‘sevens specialisten’. In Dubai wordt komend weekend het Dubai Rugby Sevens gehouden als eerste van 10 toernooien van Worldrugby Sevens Series. Deelnemende landen zijn onder andere Nieuw Zeeland, Australië, Engeland en Frankrijk.