Eindelijk is het de Nederlandse shorttrackers gelukt en hebben zij op de laatste dag van de EK shorttrack schaatsen in Heerenveen drie medailles veroverd. Als eerste kwam Sjinkie Knegt op het podium; in zijn race pakte hij de bronzen medaille in het allroundtoernooi voor mannen.

EK ShorttrackIn de middag pakten zowel de heren als de dames estafetteploegen van bondscoach Jeroen Otter de gouden plak en bekroonden zij dit shorttrack toernooi voor Nederland.

Het is voor het eerst in de geschiedenis van het shorttracken (sinds 1997 toen de EK ingevoerd werd) dat de Nederlanders tweemaal goud wisten te veroveren en het team van online-wedden.com feliciteerd de shorttrack schaatsers met het behalen van de medailles. En de winnaars die gewed hebben op schaatsen!

Bronzen plak

Voor Knegt was de bronzen medaille een bonus; op de 3.000 meter, tevens de laatste afstand, stond Knegt nog op de vierde plaats. Om nog aanspraak te kunnen maken op een plak moest de Brit Jack Whelbourne achter zich zien te laten. In de laatste race lukte dit en in een tussensprint pakte hij de vermoeide Brit, hierdoor schoof de Nederlander naar de 3de plaats en eremetaal.

Zeer tevreden met de plak kon Knegt het toch niet helemaal beseffen dat hij zelfs zilver had kunnen pakken. Bij zijn meest favoriete en beste afstand, de 1.000 meter, lukte het hem niet om verder dan de kwartfinale te komen. Door een fout van de materiaalman Dave Versteeg kon hij geen druk zette met zijn linkerschaats.

2 Gouden medailles

De Nederlandse estafetteploegen zorgden voor een fantastische afsluiter van het toernooi door 2 gouden medailles binnen te schaatsen. De vier dames, Annita van Doorn, Jorien ter Mors en de zussen Yara en Sanne van Kerkhof, lieten in de Nederlandse schaatstempel Thialf in de finale Hongarije (tweede), Italië (derde) en Duitsland (vierde) achter zich. Sinds de invoering van de EK in 1997 was het de nederlandse dames shorttrackers nog niet gelukt om de titel op de aflossing te veroveren. De erelijst tot vandaag bepertke zich tot twee zilveren plakken en vijf keer brons.

“Na jaren trainen en hel erg dicht tegen de top aan te zitten is het nu dan toch goud”, jubelde Van Doorn. “en nog wel voor ons eigen publiek!”

Net als de vrouwen wisten ook de Nederlandse mannen het goud binnen te schaatsen. In de finale schaatsten Niels Kerstholt, Knegt, Daan Breeuwsma en Freek van der Wart de Russen, Britten en de Duitsers eraf en belanden ook zij op het hoogste podium. “Wij waren ervan overtuigd dat wij dit in ons hadden”, zei Niels Kerstholt. “gedurende de race voelden wij al dat de andere geen partij voor ons waren en dat wij het goud gingen winnen!”