Als iedere herkenbare Britse voetbalnaam die ons te binnen schiet kon aanmorren om Schotse stemmers ‘nay’ te laten stemmen voor onafhankelijkheid, met Beckham als een van de meest vooraanstaande die het voorbeeld van Sir Alex Ferguson opvolgde, werd het pas duidelijk hoe weinig het Schotse voetbal betrokken was bij het debat en de toekomst van het land.

Op Parkhead, thuishaven van Celtic, werd afgelopen weekend in de wedstrijd tegen Aberdeen even gehuld in een lied “Stand up, if you’re voting Yes.”

Het effect was meer een poll dan een nationalistisch statement, maar sommige fans gingen staan terwijl anderen liever bleven zitten. En naderhand was er veel discussie over het lied en of deze wel gepast was. Het wordt wel vaker gezegd dat sport en politiek zich niet met elkaar moeten bemoeien, maar de realiteit is vaak dat het vaak een smeltkroes van discussie en demagogie wordt, zeker in tijden van nationale ijver. Een referendum over de toekomst van het land zou perfect in die categorie passen.

Misschien dat het Schotse voetbal wat op de achtergrond bleef omdat het een van de weinige sectoren was dat relatief weinig hinder zou ondervinden van de uiteindelijke uitkomst van het referendum. Voetbal opereert bijna volledig in andere sferen in Engeland en Schotland. Schotland speelt, net zoals andere thuislanden, in internationale wedstrijden als hun eigen land en de clubs uit de Schotse competitie spelen ook op die manier in de UEFA toernooien. Een stem voor onafhankelijkheid zou hier niks aan veranderen.

Europa zou wellicht geraakt kunnen worden door de Schotse onafhankelijkheid, als de Schotten het referendum met een “Ja” doorzetten dan zal er een soort echtscheiding plaatsvinden. Niet met het voetbal, maar met Europa. Andere voorstanders van onafhankelijkheid zijn Barcelona, de Basken, Vlaanderen en ook Venetie. Zij houden een oogje in het zeil want als Schotland het kan, dan kunnen zij het ook. Als dat door was gezet dan zou het wellicht invloed hebben op het Schotse voetbal en daarmee het Europese voetbal. Clubs als Barcelona, Espanyol, Athletic Bilbao, Real Sociedad, Gent en Club Brugge worden door de onafhankelijkheid van regio’s en landen aangetast door de onafhankelijkheid. Het zou zover kunnen gaan dat ze door de onafhankelijkheid niet meer in de huidige competities mogen deelnemen.

La Liga zonder Barcelona? Ondenkbaar, maar opeens verre van onmogelijk.

Er zullen ongetwijfeld deals worden gesloten en een omweg worden gevonden om Barcelona in dat geval toch te laten spelen in de Primera Division. Doordat Schotland nu “nay” heeft gestemd is er nog steeds politieke onduidelijkheid en het kan zijn dat Celtic en ook de Rangers zich mogelijk willen voegen bij de Premier League.

De beslissing op het referendum zou nooit veel gevolgen hebben gehad voor het Schotse voetbal, maar de vraag blijft of de huidige uitslag ooit zal leiden tot een grotere samenwerking in het voetbal of misschien op andere vlakken.