Een aantal jaren geleden vond men het logisch dat er een mooie toekomst in het verschiet lag voor de jonge Belgische verdediger Boyata. In 2010 was hij 19 jaar oud en zou hij zijn debuut gaan maken bij Manchester City, waar hij uit de academie rolde. Samen met Belgische collega Kompany stond Boyata in het centrum van de verdediging tijdens het seizoen 2010-2011. Hij speelde in totaal 19 keer.

In mei van dit jaar tekende Boyata een nieuw contract bij City, maar niet omdat hij nou zo’n enorm succes heeft gehad bij de club. Boyata is getekend om zo aan de quota van homegrown spelers te kunnen voldoen.

Boyata zijn loopbaan bij City was geen succes. Vier jaar na zijn debuut speelt hij alleen nog op huurbasis. Denk aan Bolton Wanderers en aan FC Twente, maar bij lange na niet in de basis elf van Pellegrini. Zonde.

Als je naar het talent van Boyata kijkt dan zie je direct dat er een hoop potentie in hem zit en daar wordt nu helemaal niks mee gedaan. Het is niet allemaal de schuld van de Belg zelf. Als je kijkt naar hoe clubs in de Premier League omgaan met spelers en hoe moeilijk het is voor spelers om ook maar een voet binnen de deur te krijgen bij topspelers, zélfs als je uit hun eigen opleiding komt. Dan is het niet vreemd dat dit soort dingen gebeuren met talenten.

Boyata is natuurlijk niet het enige talent dat City op kan stellen. Denk ook aan Guidetti, een van de grotere talenten, die zelfs niet in de plannen voorkomt van Pellegrini. Ondanks een enorm succes in de Eredivisie bij Feyenoord twee jaar geleden.

Toch is het niet allemaal kommer en kwel, want des te minder grote clubs kijken naar jonge spelers, des te meer kleine clubs kijken naar jonge spelers. Daar liggen dus veel vaker de kansen voor spelers als Boyata. Kleine clubs hebben veel minder budget of huren spelers van grote clubs om hun basis elf bij elkaar te krijgen. Zo krijg je leuke verrassingen en kunnen spelers als Boyata zich veel beter ontwikkelen.

Een speler als Lukaku kreeg bijvoorbeeld nooit de kans bij Chelsea, maar bij West Bromwich Albion en later bij Everton, kreeg hij die kans wel. Voor een speler als Boyata zou het perfect zijn om een soortgelijke loopbaan als Lukaku te volgen.

In de toekomst is het misschien beter voor spelers zoals Boyata om niet de focus te leggen op de grote clubs binnen de Premier League, maar op clubs die de focus leggen op jonge spelers en ze een kans geven om zich te bewijzen en te ontwikkelen. Daarna zou een stap naar een van de grotere clubs binnen de Premier League overwogen kunnen worden, maar echt alleen als volledig ontwikkelde spelers. Het kant-en-klaar pakket voor de top zullen we maar zeggen.

Boyata en anderen kunnen zich in het vervolg beter focussen op hun eigen carriere en hun eigen ontwikkeling.