Na een voorspelbaar vlak dagje, gaat vandaag het serieuze werk in de bergen weer beginnen. We blikken even kort terug op gisteren en lopen daarna de etappe van vandaag door.

Terugblik 14e etappe: Cavendish? Natuurlijk, Cavendish

Gisteren reed het peloton van Montélimar naar Villars-les-Dombes. Een etappe van ruim 208 kilometer met een aantal 4e categorie beklimmingen in de eerste helft. Een scenario dat geschreven leek op het lijf van de sprinters en zo liep het dan ook. In de eindfase ging het uiteindelijk tussen Cavendish en Kittel en alweer trok Cavendish aan het langste eind.

Kittel protesteerde na de etappe bij de jury over een manoeuvre van Cavendish die hem zou hebben gehinderd. De jury was er niet gevoelig voor en achteraf legde ploegleider Patrick Lefevere van Etixx-Quick Step – de ploeg van Kittel – zich snel neer bij de nederlaag. Het moet voor Lefevere een pijnlijke ervaring zijn. Na een dienstverband van drie jaar werd Cavendish bedankt voor bewezen diensten en lijfde de ploeg Kittel in als sprinter. In de Tour staat hun afgedankte sprinter inmiddels op vier overwinningen, en Kittel op één. Een beroerdere wissel kun je niet maken.

Het sprintduel toonde ook het ongelooflijke tactische inzicht van Cavendish. Hij zag dat Kittel te vroeg op kop kwam, wachtte rustig af en kon er op het eind overtuigend overheen komen. Er veranderde door de uitslag hoegenaamd niets in het algemeen klassement. Froome blijft aan kop met Bauke Mollema als sterke runner-up.

15e Etappe: We zijn terug in de bergen

bergetappe grand colomiberNa het sprintgeweld gisteren gaan we vandaag weer heerlijk de bergen in. De etappe gaat over 160 kilometer van Bourg-en-Bresse richting Culoz. Een etappe waarin de renners een groot aantal beklimmingen voor hun kiezen krijgen. In eerste 100 kilometer zijn dat achtereenvolgens de Col du Berthiand (1e categorie), de Col du Sappel (2e categorie), de Col de Pisseloup (3e categorie) en de Col de la Rochette (3e categorie).

Heftig, maar slechts opwarmers voor de zware klim die zich op 60 kilometer van de finish aandient. Daar krijgt het peloton te maken met de Grand Colombier waarop we naar 1501 meter hoogte klimmen met een stijgingspercentage van 6,8%.

Wat de beklimming vooral zwaar maakt – het is er niet voor niets één uit de buitencategorie – is de lengte van 12,8 kilometer. Later komen we nog op de Lacets du Grand Colombier. Daar gaat het zelfs met 7,6% omhoog, maar de klim is wel korter, namelijk 8,4 kilometer. De finish van de etappe ligt niet op de top, maar na de afdaling en een vlak stuk van nog negen kilometer. We verwachten een verrassende aanvaller (Vincenzo Nibali bijvoorbeeld?) en op wat afstand van de kop een verbeten strijd om de bovenste plaatsen in het klassement.