Eredivisie voetbal, speelronde 9

Speelronde 9 in het weekend van 15 en 16 oktober bracht een aantal leuke wedstrijden, mooie goals en verrassende uitslagen. Laten we eens kijken wat er allemaal gebeurd is nu de stofwolken zijn opgetrokken.

De wedstrijden van zaterdag

PSV – Heracles (1-1), een mindere dag voor de broers de Jong

Voor PSV was dit een weekend waarin Ajax en Feyenoord het met taaie uitwedstrijden wat lastiger leken te hebben. PSV had dan ook op papier een perfect uitgangspunt om dichterbij Feyenoord te komen. En voor het trouwe thuispubliek leek dat ook een kwestie van tijd, want het was PSV dat vanaf het begin aandrong. De irritatiegraad liep bij PSV echter al snel op toen de bal er bij mooie kansen toch steeds niet in wilde, onder andere dankzij de voortreffelijk keepende Bram Castro.

Luuk de Jong wist voorin niet te scoren, maar achterin maakte zijn broer Siem het een complete offday voor de familie de Jong. De oudste van de twee stond wat verder naar achteren in de opstelling dan hij prettig vindt, maar dat is geen excuus voor het uiterst knullige balverlies dat hij leed in de buurt van de 16 meter. Armanteros, dankbaar voor dat prachtgeschenk op een voor hem eenzame avond, twijfelde niet en maakte het schitterend af.

PSV kwam snel terug en maakte nog voor rust 1-1 via een kopbal van Luuk de Jong die door Pereiro in de rebound binnen werd getikt. Niemand zal verwacht hebben dat dat ook de einduitslag was. Maar wat PSV na de rust ook probeerde, Castro was niet te passeren:

• Vier doelpogingen van Bergwijn,
  • Drie keer Zintsjenko,
  • Luuk de Jong en
  • Gastón Pereiro

Wie er namens PSV ook bij het doel verscheen, scoren lukte niet. In Almelo werd een feestje gevierd en PSV likt zijn wonden.

Sparta – Willem II (2-2), honderd jaar Het Kasteel

alex pastoor snuiftSparta had Willem II te gast bij de viering van de 100e verjaardag van stadion Het Kasteel, maar de Tilburgers leken zich lange tijd te gedragen als echte party poopers. Tot twee maal toe wist Francisco Sol Ortiz – ofwel Fran Sol – te scoren uit bijna identieke situaties. Al die tijd leek Sparta in het klassieke katoenen rood-wit er niet echt bij te zijn, totdat 20 minuten voor tijd Craig Goodwin de marge tot één doelpunt terugbracht. Het bracht nieuw elan, de wedstrijd kreeg zowaar wat kleur en Thomas Verhaar bracht het publiek weer in verjaardagsstemming. Vlak voor tijd scoorde hij de 2-2. Meest opzienbarend was de wat bizarre uitspraak van coach pastoor voor de NOS camera.

FC Utrecht – Go Ahead Eagles (3-0), eenvoudige overwinning in Utrecht

FC Utrecht had zaterdagavond thuis geen kind aan Go Ahead Eagles. Hoewel de Deventenaren nog wel kansen kregen, zorgde Utrecht redelijk eenvoudig voor een 3-0 eindstand in de Galgenwaard. Voor Go Ahead betekent het dat ze wegzakken in de stand, FC Utrecht lijkt de weg omhoog te vinden.

FC Groningen – SC Heerenveen (0-3), de clash in het Noorden

Voor FC Groningen was de zaterdagavond een sportief dieptepunt. Coach Ernest Faber had zich het seizoen bij zijn nieuwe club waarschijnlijk anders voorgesteld, maar hij incasseerde al zijn vijfde nederlaag. Hoewel Heerenveen een geweldige start had met een vlotte goal, had de thuisploeg de malaise behoorlijk aan zichzelf te danken. Al voor rust liepen ze met een man minder over het veld omdat Jason Davidson een knietje uitdeelde aan Zeneli. Het betekende dat FC Groningen verder achter de feiten aanliep. Sergio Padt hield het doel nog een tijd schoon, maar een kwartier voor tijd werd het 0-2 en later nog 0-3. Toen liep Groningen al met negen man rond omdat inmiddels ook Memisevic rood had gekregen. De gemoederen liepen hoog op in de Euroborg, dus Ernest Faber moet zich zorgen gaan maken.

AZ – Vitesse (2-2), heerlijke pot in Alkmaar

Als je iemand hebt die Mühren heet en uit Volendam komt, weet je dat hij kan voetballen. Zo ook Robert Mühren, want die sleepte als invaller alsnog een punt binnen voor AZ in de leuke wedstrijd tegen Vitesse. Vitesse stond na een uurtje spelen met 0-2 voor en niets wees erop dat dat erg snel zou veranderen. John van den Brom wisselde gelukkig zeer offensief en werd daarvoor beloond. Robert Mühren scoorde eerst al uit een rebound, maar zijn tweede goal vlak voor tijd was een beauty. Hij krulde een vrije trap van net buiten de 16 meter heerlijk in de hoek. Het werd daarmee de wedstrijd van de prachtige vrije trappen, want eerder in de wedstrijd had Lewis Baker Vitesse met een magistrale vrije trap op voorsprong gezet.

De eredivisie wedstrijden voetbal van zondag

FC Twente – PEC Zwolle (2-2), een punt voor Zwolle

PEC heeft onder Ron Jans betere tijden gekend en verblijft in de onderste regionen van de eredivisie. Tegen FC Twente leek het er ook op dat de ploeg zonder punten zou eindigen. Uiteindelijk lukte het de Zwolse formatie om er een 2-2 gelijkspel uit te slepen. Daar mag niet over geklaagd worden, want de Zwollenaren liepen qua score steeds achter Twente aan. Na een domme strafschop tegen (1-0), lukte het PEC om voor rust weer gelijk te komen. Na rust was het Ünal die alweer zijn zevende goal van het seizoen scoorde. Gelukkig voor PEC en Ron Jans wist Warmerdam ook nog te scoren.

Excelsior – Roda JC (0-1), Roda kan weer scoren en winnen

Als trainer zal het niet prettig zijn als er ongevraagd een adviseur naast je wordt gezet. Yannis Anastasio weet echter dat vanaf nu icoon Sef Vergoossen over zijn schouder meekijkt. Het lijkt te helpen, want na 6 wedstrijden droog te hebben gestaan, scoorde Boysen tegen Excelsior. Het was in totaal de vierde goal voor de Limburgers in dit seizoen dat toch al voor een kwart is afgewerkt. Omdat Excelsior er weinig tegenover kon stellen op Woudestein, haalde Roda zelfs de volle winst binnen.

NEC – Feyenoord (1-2), geen herhaling van vorig jaar

NEC is sinds vorige jaar een angstgegner voor de Rotterdammers. Die verloren toen in Nijmegen als inleiding van een lange reeks nederlagen. Ook deze editie leek het weer mis te gaan. Dat begon met een zwak optreden van keeper Jones, waardoor Rayhi de 1-0 scoorde. Vervolgens deed Feyenoord zijn uiterste best, maar kwam niet tot scoren. Net als van den Brom bij AZ koos ook van Bronckhorst voor zeer offensieve wissels. Kramer mocht weer eens het veld in en ook Berghuis viel in. Het betaalde zich uit met doelpunten waar beide invallers bij betrokken waren. De eerste Feyenoord goal viel na een bal van Berghuis op de paal, die uiteindelijk via Kuijt en Jörgensen werd afgemaakt. In de blessuretijd werd Kramer matchwinner met een rebound op een schot van Jörgensen.

Kramer: “Fijn als je laat zien dat je er nog steeds ben”

ADO Den Haag – Ajax (0-2), de Ajax motor draait

Peter Bosz heeft zijn formatie draaiend. Waar Ajax vaak wat angstig richting Den Haag afreist, hadden de Amsterdammers deze keer weinig problemen. Na 20 minuten stond het 0-1 en Traoré verdubbelde dat in de 52e minuut. Tussendoor liet Dolberg zich weer zien met mooie schoten. Misschien kwam de mooiste actie wel van Anwar El Ghazi die de Haagse verdediging ‘Messiaans’ voorbijliep, maar vergat af te remmen toen hij bij de goal kwam en dus naast tikte.

Op naar de 10e speelronde van de eredivisie

We hebben een mooi uitgangspunt voor de volgende speelronde. Daarin treffen Feyenoord en Ajax elkaar. Voor de Amsterdammers cruciaal om aansluiting te houden. Feyenoord zal bij winst echt ‘los’ staan. PSV was de absolute verliezer, want het is de derde plaats kwijtgeraakt aan het opstomende Heerenveen. Onderin begint men zich in de burelen van FC Groningen en PEC echt zorgen te maken met maar 6 punten. Dat geldt ook voor Roda JC, maar dat haalde wel drie punten deze speelronde en mag daar eerst een weekje op z’n Limburgs van nagenieten.