De Nederlandse Formule 1 organisatie heeft een moordend schema. Na het besluit dat circuit Zandvoort weer in het F1 programma werd opgenomen, begon pas de echte uitdaging. Want hoewel Zandvoort al van 1948 tot en met 1985 een Formule 1 grand prix circuit was, moet het circuit volledig gerenoveerd worden om te voldoen aan de huidige eisen.

Renovatie nodig voor circuit Zandvoort

De Formule 1 was tot en met de jaren ‘80 veel gevaarlijker. In die jaren vielen bijna ieder seizoen een of meer slachtoffers. Dat had te maken met de auto’s, maar ook de regels voor de circuits waren niet vergelijkbaar met de beveiligingseisen vandaag de dag. De dramatische crash van Niki Lauda in de extreem gevaarlijke Nordschleife op de Nürburgring staat symbool voor de extreme risico’s in de Formule 1 in de jaren ‘70. Ook Zandvoort heeft ernstige crashes meegemaakt. En het ‘oude’ circuit Zandvoort moet dus volledig op de schop worden genomen om het geschikt te maken voor de ‘relatief veilige’ Formule 1 van vandaag de dag. Ook was inhalen op het oude circuit erg lastig, dus ook dat moet worden aangepast. Een bijzondere uitdaging want men wil in de Nederlandse Formule 1 tegelijkertijd wel de historische karakteristieke eigenschappen van circuit Zandvoort behouden.

Het nieuwe circuit voor de Nederlandse Formule 1

Nederlandse formule 1 circuit zandvoortDoor de bijzondere ligging tussen de duinen zijn er fraaie hoogteverschillen. Dat blijft zo in het nieuwe Zandvoort. Op meerdere plaatsen zal de baan wel worden verbreed en worden op veel plaatsen de kerbstones aangepast. Maar van de meer dan honderd aanpassingen zullen vooral de bekende Hugenholzbocht en de Arie Luyendijkbocht (bocht 3 en 14) veel aandacht krijgen. Daar worden twee kombochten gelegd met een helling van maximaal 32 graden. Kombochten zijn in moderne Formule 1 circuits nergens meer in gebruik. Een spectaculaire keuze om ze in Zandvoort wel op te nemen. Want Amerikaanse circuits met kombochten (zoals Indianapolis en Daytona) zorgen voor veel spektakel. Directeur Jan Lammers is – uiteraard niet volledig objectief – overtuigd van het nieuwe circuit:

“Ik denk dat het met al deze aanpassingen sowieso het mooiste en meest uitdagende circuit van Europa moet worden. Wellicht dat we zelfs het mooiste circuit van de wereld zullen worden” (Jan Lammers bij de circuit persdag in december 2019)

Wanneer gaat de Nederlandse Formule 1 van start?

Wat extra mooi is, is het feit dat we een prima plek in het Formule 1 programma hebben gekregen. De Nederlandse Formule 1 opent op 3 mei het Europese deel van het grand prix programma. Het titelprogramma begint traditioneel in maart in Australië en daarna komen de grand prix van Bahrein, Vietnam en China. Na die eerste races zijn we door de eerste zoekende fase heen en hebben de wagens en coureurs een beter beeld van de onderlinge verhoudingen. Tegelijkertijd zijn bij de 5e grand prix, de Nederlandse Formule 1, de verschillen nog klein in het klassement. Een mooie timing voor een spannende race.

Het droomscenario voor circuit Zandvoort

En iedereen droomt stiekem van dat ene prachtscenario voor de Nederlandse Formule 1. Wat zou het geweldig zijn als de eerste Nederlandse grand prix sinds 1985 een overwinning wordt voor Max Verstappen. En – voor hemzelf nog veel belangrijker – dat hij dit jaar ook zijn eerste wereldtitel kan pakken. Dit seizoen is zijn laatste kans om de jongste wereldkampioen ooit te worden.

Maar dat kan Zandvoort uiteraard niet garanderen voor circuitarchitect Jarno Zaffelli (van Dromo Circuit Design). De titelkansen hangen vooral af van zijn eigen racetalent en van het ontwerp van de 2020 Red Bull wagen en de Honda motor. Waar de Red Bulls in eerdere jaren tijdens de eerste races vaak nog niet konden meekomen met Mercedes en Ferrari, zullen ze er nu echt vanaf de eerste race moeten staan. Het wordt een heel spannend Formule 1 jaar.