Arsenal won afgelopen week de Community Shield in een 3-0 overwinning op Manchester City. Het bracht een groot probleem aan het licht in de verdedging van de landskampioenen en met name in het kader van het jonge Engelse talent dat massaal ontbreekt in het team van City.

Er stonden maar drie Engelse spelers op het veld aan het begin van de wedstrijd. Allemaal droegen ze de kleuren van Arsenal. Chambers, 19 jaar oud, maakte zijn debuut voor de Gunners en speelde een sterke wedstrijd. Hij werd vergezeld door Wilshere en Gibbs. City, daarentegen, had geen enkele Engelsman op het veld staan. Laat staan dat ze een jong talent de kans gaven te spelen.

Dit probleem kwam al eerder aan het licht toen Rodwell het Etihad Stadion verliet voor het gras van het Stadium of Light. Rodwell liet er geen gras over groeien door tegenover BBC Sport te zeggen dat geen enkele jonge Engelsman naar Manchester City zou moeten gaan. Simpelweg omdat ze geen enkele kans krijgen.

Patrick Vieira, manager van het belofte elftal van Manchester City gaf een interview over het jeugdsysteem van City. De oud-Arsenal aanvoerder en zijn staf spraken over hoe City niet alleen spelers ontwikkelen, maar ook mensen ontwikkelen.

“We hebben hier een motto,” zegt Jason Wilcox die U18 coacht. “Great person, great footballer,” terwijl hij spreekt over de filosofie van de club. Ze proberen hiermee de Ajax Academy te spiegelen. Bij “De Toekomst” wordt emotionele intelligentie en educatie gecoacht, net zoals voetbal intelligentie. Dat is dan ook weer waar de vergelijking stopt. Geen enkele Manchester City uit de academie heeft nog voor Manchester City gespeeld. Geen enkele speler uit het jeugdsysteem kreeg een kans om te spelen voor het eerste.

Volgens de cijfers van Soccerbase heeft City 62 spelers gekocht sinds de nieuwe eigenaar in 2008. 12 van die spelers waren Engels. City heeft meer dan 620 miljoen pond aan die 62 spelers. Bijna drie keer zoveel als Ajax heeft uitgegeven in de afgelopen 114 jaar aan transfers. Ajax haar filosofie dicteert dat ten minste drie spelers uit de jeugd moeten slagen en kunnen spelen voor het eerste ieder seizoen. De Boer zijn huidige team van 23 spelers telt 11 spelers uit de opleiding.

Rekik is een van de meest bekende Nederlandse spelers die in 2011 tekende bij Manchester City en de afgelopen drie seizoenen veelal werd uitgeleend aan verschillende clubs. Hij was bijvoorbeeld een ongebruikte reserve bij Arsenal, net als de 21-jarige Bruno Zuculini. Geen van die jonge spelers kwam uit het jeugdsysteem van City. Richards, de laatste echte speler die uit het jeugdsysteem doorbrak kwam nooit voor in de plannen van zowel Mancini als Pellegrini. De sterke rechtsback werd al gelinkt aan Liverpool, Tottenham en Newcastle United. Waar hij ongetwijfeld meer speeltijd zal krijgen dan hij ooit bij Manchester City zal krijgen.

Zo zie je maar dat je daadwerkelijk geen team kunt kopen, maar een team moet opleiden. Zo logen de cijfers er niet om in de wedstrijd tussen Arsenal en Manchester City. 3-0. Of de Citizens er wat van gaan leren is nog maar de vraag. Toch hebben ze de landstitel weten te bemachtigen afgelopen jaar, maar tegen welke prijs?