Komend weekend gaat in Australië de langverwachte Formule 1 2019 van start. Het nieuwe seizoen begint met nieuwe wagens en motoren, interessante coureurswisselingen en ook wisselingen in de reglementen. Hoogste tijd dus om vooruit te kijken, zodat we goed voorbereid het nieuwe Formule 1 seizoen ingaan.

Belangrijke coureurwisselingen in de Formule 1 2019

wordt regerend wereldkampioen hamilton verslagen door max verstappen in de Formule 1 2019 - foto wikimediaBij Mercedes blijft het team ongewijzigd. Valtteri Bottas wordt gezien als een prima ‘wingman’ voor regerend wereldkampioen Lewis Hamilton, al heeft de Fin zelf meer ambities. Bij de andere teams zijn echter interessante coureurwissels geweest in de aanloop naar het Formule 1 2019 seizoen:

  • Meest opvallend is de overstap van Daniel Ricciardo van Red Bull naar Renault. Er is veel gespeculeerd over deze wissel, waarbij ook de motorwisseling – Red Bull stapt over op Honda – een rol zou hebben gespeeld. Maar belangrijker lijkt toch vooral dat Ricciardo regelmatig werd verslagen door de jongere Max Verstappen en dat het duidelijk was dat Red Bull voor de langere termijn alles inzet op Max. Met Verstappen kunnen ze namelijk nog steeds de jongste wereldkampioen ooit gaan leveren. Pierre Gasly wordt zijn nieuwe teamgenoot.
  • Bij Ferrari namen ze afscheid van oud-wereldkampioen Kimi Räikkönen. Hij stapt over naar het Sauber team waar hij ooit zijn carrière begon. Dat team heet sinds dit jaar Alfa Romeo. Zijn teamgenoot is Antonio Giovinazzi want de andere Sauber rijder Marcus Ericsson vertrok richting de Indy cars.

Duels tussen Verstappen en Leclerc?

  • Charles Leclerc vervangt Räikkönen bij Ferrari. Een jong supertalent van de categorie Verstappen. Vraag is in hoeverre hij Ferrari’s nummer 1 Sebastian Vettel direct al het vuur aan de schenen gaat leggen. We voorzien ook mooie duels tussen Verstappen en Leclerc.
  • Omdat zijn vader mede-investeerder is in het Racing Point team – het voormalige Force India – stapt Lance Stroll vanuit Williams over naar dit team. Resultaat is wel dat een goede coureur als Esteban Ocon dit jaar alleen als reservecoureur bij Mercedes aan de slag kan.
  • Het plekje van Stroll bij Williams wordt overgenomen door Robert Kubica. Zijn comeback na 9 jaar maakt het seizoen voor echte autosportliefhebbers extra bijzonder. Omdat ook Sergej Sirotkin vertrok bij Williams wordt diens plek ingenomen door George Russell.
  • Bij Toro Rosso hebben ze ook afscheid genomen van Brendon Hartley en komen ze dus met een geheel nieuwe line-up. Bijzonder daarin is de comeback van Daniil Kvjat. Zijn teamgenoot wordt Alexander Albon.
  • Omdat zijn plek bij Renault wegviel door de transfer van Ricciardo, verkast Carlos Sainz jr. naar McLaren. Daar namen ze afscheid van grootheid Fernando Alonso. Minder eervol was het vertrek van Stoffel Vandoorne, voor hem komt Lando Norris over uit de Formule 2.

Red Bull overstap van Renault naar Honda

Red Bull – ook dat was een frustratie van Ricciardo – kon de afgelopen jaren steeds net niet aanhaken bij Mercedes en Ferrari. Gedurende het seizoen kropen ze dichterbij, maar zeker bij de aanvang was er puur snelheidsverschil. Deel van het probleem leek te zijn dat Redbull voor Renault ‘slechts’ een klantteam is. Renault werkt allereerst voor het Renault team, daarna pas voor klantteams. Bij Honda lijkt Red Bul een grotere invloed op de ontwikkeling te krijgen en de eerste resultaten zijn hoopgevend.

Toch blijft het afwachten. Bij de pre-season tests in Barcelona werden nog geen toptijden gereden maar daar valt weinig uit af te leiden. Iedereen had daar een eigen testplan en alleen al 10 kilo extra benzine aan boord betekent een rondetijd die tienden van een seconde hoger ligt. Bij de eerstkomende grandprix van Australië komend weekend zal er veel meer duidelijk zijn over de krachtsverhoudingen in het Formule 1 2019 seizoen.

Veranderingen in regels bij de Formule 1 2019

Ieder jaar komend de teams met een nieuw ontwerp omdat ook steeds de regels veranderen. We zullen niet alle technische details doornemen maar een paar wijzigingen vallen op:

  • De auto’s krijgen onder andere bredere voorvleugels. Samen met andere aerodynamische wijzigingen zou dit ervoor moeten zorgen dat men makkelijker kan inhalen.
  • De bandenstrategie van teams wordt makkelijker te volgen. De ingewikkelde verhalen met ultrasoft, hypersofts en supersofts kunnen we vanaf nu vergeten. Voor ieder circuit selecteert Pirelli 3 verschillende compounds. De hardste is herkenbaar aan de witte markering, de medium band is geel en de zachtste band rood.
  • Ook is de brandstoflimiet opgeheven dus in principe – als je genoeg meeneemt – kan men de hele race voluit gaan. Nu moest er soms in een zuiniger motorinstelling worden gereden. Ook zijn er strengere regels voor het verbranden van extra olie. Daardoor lijkt onder andere de snellere kwalificatiemode van Ferrari en Mercedes – de partymode – minder voordeel op te leveren.
  • Daarnaast is er een extra wk-punt te verdienen als je de snelste ronde rijdt tijdens de race. Je moet daarvoor wel in de top 10 eindigen. Zo wordt voorkomen dat mensen een extra pitstop gaan inplannen om op verse banden een recordpoging te doen.

Meer sport deze sportweek van 11 maart t/m 17 maart

  • We hebben de laatste returns van de Champions League 8e finales op dinsdag en woensdag.
  • Naast Parijs-Nice kunnen de wielerliefhebbers kijken naar de Tirreno-Adriatico.
  • Donderdag is er uiteraard weer een Premier League darts avond.
  • Dressuurliefhebbers kunnen naar ’s Hertogenbosch voor de Wereldbeker wedstrijd dressuur.
  • In Thailand wordt de Superbike WK wedstrijd gereden.
  • Golfliefhebbers kijken uiteraard naar The Players Championship in de Verenigde Staten.