De voetballiefhebbers zijn deze dagen massaal overgestapt naar de Premier League. Dat is de enige serieuze voetbalcompetitie in Europa waar de feestdagen gewoon wordt doorgevoetbald. Onze eigen Eredivisie staat stil tot het weekend van 13 januari. Goed om die tijd te benutten om nog even terug te kijken op de eerste seizoenshelft. Dat deden we vorige week al voor de onderste 9 op de ranglijst en nu kijken we even terug op de verrichtingen en vooruitzichten van de top 9 van de eredivisie. Hoe deden ze het en wat kunnen we nog verwachten bij onze eredivisie weddenschappen dit seizoen? We tellen af van negen naar één.

stand eredivisie 2016 winterstop

9. Heracles Almelo: Geen slechte ‘day after’

Vorig seizoen deed de club uit Almelo het boven verwachting goed met plaatsing voor Europees voetbal als kers op de taart. Bij clubs die dan eigenlijk een beetje boven hun stand lijken te voetballen, valt het jaar erna meestal behoorlijk tegen. Kijk naar Leicester City in Engeland dat geen schim is van vorig seizoen. Maar Heracles doet het in dat opzicht verbazingwekkend goed. De Almeloërs nestelden zich prima op een negende plek, ondanks het vertrek van Iliass Bel Hassani. Al wordt dat behoorlijk goedgemaakt door de rentree van Samuel Armenteros die al acht keer doel trof.

8. Vitesse: Henk Fraser heeft het heilige vuur nog niet ontstoken

Wisselvallig, iets anders kun je er niet van zeggen bij FC Hollywood aan de Rijn. Hoopgevende overwinningen worden steevast afgewisseld met decepties. Waarbij Vitesse blij mag zijn dat iemand als Lewis Baker op schot is. Met zeven treffers – waaronder een aantal uit zijn befaamde vrije trappen – zorgde hij voor veel van de doelpunten. Hopelijk lukt het Fraser iets van zijn eigen bezieling over te brengen op het Arnhemse mengsel van wat eigen kweek en veel huurlingen. Zodat de te lege tribunes van het Gelredome ook weer wat voller worden.

7. FC Twente: Wie had vooraf gewed op een 7e plaats?

Inderdaad. Wie had er na het dramatische afgelopen seizoen van FC Twente met alle financiële drama’s en dreigende degradatie verwacht dat FC Twente dit jaar halverwege op een mooie zevende plaats zou staan? Met maar één punt achterstand op nummer 6? Als iemand daar een weddenschap op had afgesloten, was dat een fraaie uitbetaling geweest. Geluk lijkt het echter niet. Het vertrek van spelmaker Hakim Ziyech naar Ajax is perfect opgelost met de komst van drie gehuurde talenten van Manchester City. Hopelijk heeft Guardiola ze voorlopig nog niet nodig, want Bersant Celina, Yaw Yeboah en vooral ook Enes Ünal stelen bijna wekelijks de show bij de Tukkers. Die zelfs weer aankopen durven te doen, want tijdens de winterstop haalden ze vleugelspits Oussama Assaidi.

6. FC Utrecht: ten Hag heeft de diesel op gang

Erg moeizaam ging het aan het begin van dit seizoen met FC Utrecht. Meer dan verliespartijen en af en toe een gelijkspelletje lukte de mannen uit de Domstad niet. Met de dramatische 1-5 uit bij Groningen als dieptepunt. Dat was gelijk het kantelpunt want de wedstrijd erna werd de eerste overwinning gehaald tegen Sparta. Inmiddels is de ploeg op gang en heeft zich netjes op een zesde plaats gevestigd, met de nummer vijf op drie punten afstand. Recent werd bovendien middenvelder Wout Brama aan de selectie toegevoegd.

5. AZ: Wisselvalligheid troef

AZ staat natuurlijk uitstekend met een vijfde plaats op de ranglijst, maar toch heeft de ploeg geen ijzersterke indruk achtergelaten. Te veel successen werden afgewisseld met off-days, zoals de 0-4 thuis tegen Feyenoord. Ook het geworstel met Robert Mühren verdiende geen schoonheidsprijs. Als invaller scoorde hij belangrijke goals, om vervolgens toch weer op de bank te belanden. Inmiddels heeft John van den Brom dat probleem opgelost en hopelijk weet hij AZ als geheel ook stabieler te krijgen na de winter.

4. Sc Heerenveen, op weg naar Europees voetbal?

We kunnen het ons nog herinneren, het dramatische vorige seizoen waarin uiteindelijk Foppe de Haan weer de redder des Vaderlands moest zijn in Friesland. Dit jaar is alles anders. Jurgen Streppel is overgekomen uit Tilburg en de kale oefenmeester heeft nieuw elan gebracht. Vooral de voorhoede met Larsson, Zebelei en Ghoochannejhad is daarbij belangrijk. Al doen we dan spelers als St. Juste en Schaars eigenlijk te kort. Die laatst had zo’n goed half jaar dat de bondscoach zelfs weer aan hem dacht. Maar toen die belde, was dat zo onverwacht dat Schaars niet opnam:

‘De eerste drie keer had ik niet opgenomen, dat doe ik nooit met onbekende nummers’ (Schaars tegen Fox Sports)

3. PSV, weinig vrolijke gezichten onder de kerstboom

Kampioen worden en dan zo’n vervolgseizoen beleven. Het zal een nachtmerrie zijn voor Cocu en de zijnen. Want weinig bleef PSV bespaard dit seizoen. In de Champions League werd de ploeg roemloos laatste in de groep, in de KNVB beker kwam de uitschakeling ook te vroeg en in de eredivisie ging het niet beter. Verdedigend ging het allemaal niet slecht en zijn de Eindhovenaren bijna niet te passeren. Maar voorin had met name Luuk de Jong een waardeloze seizoenshelft. Vorig seizoen scoorde hij 26 keer, dit jaar pas vier keer. De aanvoer richting de spits stokt dit jaar en ook ander aanvallers zijn weinig doelgericht. Omdat PSV hoe dan ook een goede ploeg blijft en maar 8 tegendoelpunten kreeg – veel minder dan wie ook – staan ze wel gewoon derde. Maar ze zullen op schot moeten komen om het seizoen nog te redden.

2. Ajax: Peter Bosz heeft zijn positie veroverd

Het was natuurlijk maar de vraag of Bosz het erg lang zou uithouden in Amsterdam. Met zijn Feyenoord verleden was hij voor een deel van de aanhang al besmet voordat hij begonnen was. Maar de Cruijff volgeling deed wat van hem werd verwacht. Hij laat Ajax attractief én effectief voetballen en past zeer succesvol jonge spelers in, met de sensationele Dolberg als klapstuk. Hij doet dat zelfs zo succesvol dat Ajax 2 regelmatig wordt aangevuld met gefrustreerde reserves van het eerste elftal, zoals El Ghazi en Gudelj. Bazoer is inmiddels aan Wolfsburg verkocht en zo selecteert Bosz vrolijk verder.

1. Feyenoord: Serieuze titelkandidaat

Veel mensen zullen dit seizoen hebben gewacht op het moment dat Feyenoord onder de last van de koploperspositie zou bezwijken. Maar dat gebeurde niet. Lange tijd draaiden de Rotterdammers een perfecte reeks van overwinningen en met vijf punten voorspong op Ajax staan ze bij de winterstop uitstekend voorgesorteerd voor een gang naar de Coolsingel. Belangrijk is bovendien dat het niet gebeurt met voetbal waarbij de overwinningen krakend en steunend met vechtvoetbal tot stand komen. Met aanvallers als Elia en Berghuis – maar ook met spelers als Vilhena –  is Feyenoord een technisch begaafde ploeg met een ronduit indrukwekkend doelsaldo van 47-12 en Nicolai Jørgensen als topscorer van de eredivisie. Feyenoord heeft 12 doelpunten meer gescoord dan Ajax en kreeg één tegentreffer minder. Indrukwekkend genoeg voor een hoopvolle blik naar de tweede helft.