Van de 34 speelronden in de eredivisie zijn na dit weekend de eerste 10 gespeeld. De 10e speelronde stond in het teken van de klassieker van het Nederlandse voetbal, Feyenoord – Ajax. Die wedstrijd bracht spanning, maar ook de andere wedstrijden hadden veel te bieden.

Kuyt pakt heldenrol in de Kuip

dirk kuit red feyenoordIn de Rotterdamse Kuip eindigde Feyenoord – Ajax zondagmiddag in 1-1. Daarmee deden de spelers van Giovanni van Bronckhorst zichzelf eigenlijk te kort. Over de hele wedstrijd bekeken, waren de beste mogelijkheden voor Feyenoord.

Dat begon al met een inschattingsfout van Sinkgrave waardoor Bilal Basacikoglu had kunnen scoren als André Onana niet alert had gekeept. Ook Kuyt en Botteghin hadden kansen om de score te openen in de eerste helft. Ajax kon daar weinig tegenover stellen.

Toch Ajax?

Na rust bleef Feyenoord het proberen, maar het was Ajax dat als eerste scoorde. In de 55e minuut ontving ‘iceman’ Kasper Dolberg de bal van Ziyech. Wat volgde was een kapbeweging om van der Heijden kwijt te raken, waarna Dolberg de bal over keeper Jones heen tilde. Koel, zakelijk en uiterst effectief. Van Bronckhorst bracht vervolgens Elia, Berghuis en Kramer in en werd voor die aanvallende ingreep in de 85e minuut beloond. Dirk Kuyt gaf alles om een voorzet van Eljero Elia in te kunnen koppen. De mooiste actie van de wedstrijd moest toen echter nog komen. In de blessuretijd nam Dolberg op ‘Bergkamp-achtige’ wijze de bal via de hak mee. Hij omspeelde daarmee Botteghin en kon maar net door Kongolo van scoren worden afgehouden. Ajax was er tevreden mee.

Peter Bosz: “Achteraf kan ik absoluut, over de hele wedstrijd gekeken, leven met een gelijkspel

Strijd om de 3e plaats

PSV had een moeizame avond tegen Sparta (PSV – Sparta: 1-0). De Rotterdammers hadden in het eerste kwartier zelfs het beste van het spel. Daarna kwam PSV meer los, maar lange tijd zonder succes. Onder andere Joshua Brenet en Luciano Narsingh kwamen doelman Kortsmit niet voorbij. In het PSV doel werkte de vervanger van de geblesseerde Zoet – Remko Pasveer – de Sparta mogelijkheden bekwaam weg. In de tweede helft werd de druk van PSV groter, maar het duurde uiteindelijk tot het laatste kwartier dat er gescoord werd. De van Utrecht overgekomen Bart Ramselaar wist toen een assist van Luuk de Jong over keeper Kortsmit te stiften.

Heerenveen sprankelt tegen Heracles

SC Heerenveen – Heracles Almelo eindigde in een afgetekende 3-1 overwinning. De Friezen zette een uitstekende reeks voort en lijken dit jaar kansrijk voor een hoge positie in de eindstand. Er wordt goed en fris gevoetbald onder leiding van coach Jurgen Streppel. Stefano Marzo opende de Heerenveen score op aangeven van Reza. Daar kon Heracles nog wat aan doen met een tegengoal vlak voor rust. Maar in de tweede helft breidden Sam Larsson en Jerry St. Juste de score uit tot 3-1. De rush van St. Juste – op één schoen vanaf de eigen helft – zal nog vaak worden getoond.

Groningen en PEC uit de degradatiezone

Vrijdagavond slaagde PEC Zwolle er bij Excelsior in om de laatste plaats van de ranglijst weer te verlaten (Excelsior – PEC Zwolle: 0-2). Daar leek het bij rust nog niet op, want na de matte eerste helft stond het 0-0 op Woudestein. Wat Ron Jans in de rust precies heeft gezegd, bleef na de wedstrijd onduidelijk. Maar ziedend was hij geweest en dat bleek te werken. In de 48e minuut scoorde Menig de 1-0. Daar kwam in de slotfase nog een tweede doelpunt bij van de voet van Ajax-huurling Warmerdam. Het leverde PEC drie bevrijdende punten op.

Groningen wint, AZ in mineur

Thuis pakte FC Groningen drie zeer belangrijke punten tegen een kwakkelend AZ (FC Groningen – AZ: 2-0) dat de laatste drie eredivisiewedstrijden niet wist te winnen. Al in de eerste helft werd de eindstand bereikt. In de 18e minuut scoorde Bryan Linssen op aangeven van Hans Hateboer. Linssen gaf vervolgens zelf de assist waaruit Tom van Weert prachtig inkopte. Na rust zorgde ook het inbrengen van Bel Hassani, Weghorst en Mühren aan de kant van AZ niet voor doelpunten, tot teleurstelling van John van den Brom. Groningen kon door de overwinning wegkomen van de degradatieplaatsen.

Hectische derby in Nijmegen

NEC – Vitesse eindigde zondagmiddag in 1-1. De Gelderse derby bood een hoop strijd, maar het voetbal was niet geweldig. De sfeer in de Goffert paste bij de intense beleving van de strijd tussen de buursteden, maar ging helaas in de tweede helft over de streep toen spelers bekogeld werden en de wedstrijd even werd stilgelegd. Op dat moment stond het 0-1 voor Vitesse na een counter in de eerste helft. Ricky van Wolfswinkel gaf een mooie steekbal op Foor. De oud-NEC speler rondde beheerst af in een ziedend NEC stadion. Omdat Vitesse de score niet wist uit te breiden, kon NEC nog op jacht naar de gelijkmaker. Dat lukte uiteindelijk in de 88e minuut toen Dario Dumic een voorzet inkopte langs de verraste Room.

Overige wedstrijden 10e speelronde eredivisie

In het Koning Willem II stadion in Tilburg was de sfeer onder de Willem II supporters prima, ondanks dat Willem II – FC Utrecht (0-1) van een bedenkelijk laag niveau was. Behoudens een paar zware overtredingen (onder andere rood voor Sol wegens natrappen) was er tot de 90e minuut weinig het vermelden waard. En juist toen iedereen dacht dat de wedstrijd 0-0 zou blijven, profiteerde Haller attent van een foute terugkopactie van Lachman.

Go Ahead – ‘Manchester City’ 0-2

Twente pakte de volle winst in Deventer (Go Ahead Eagles – FC Twente: 0-2) en deed daar goede zaken mee. Het betekent dat de Twentenaren volop blijven meedoen in de subtop en daar hadden weinig mensen hun geld op gezet aan het begin van het seizoen. Maar trainer Hake heeft dan ook een bijzonder stel huurlingen uit Manchester binnen de lijnen. Fenomeen Ünal scoorde voor de verandering niet, maar zijn beide City collega’s wel. Yaw Yeboah scoorde in de 44e minuut de 1-0, Bersant Celina nam het tweede doelpunt voor zijn rekening in de voorlaatste minuut. Go Ahead verweerde zich met name de tweede helft sterk, maar het mocht niet baten.

Evenwicht bij Roda JC – ADO Den Haag

In Kerkrade hielden Roda en ADO elkaar zaterdagavond in evenwicht. Roda JC – ADO Den Haag werd 1-1. Voor Roda voelde dat als een nieuwe opsteker na de eerste winst vorige week, terwijl ADO met drie punten uit Kerkrade terug had willen komen. Roda startte energiek, maar vervolgens was het een groot deel van de wedstrijd ADO dat de beste kansen had. Helaas voor ADO was spits Havenaar niet op schot. Duplan lukte het wel te scoren. Omdat het ADO vervolgens in de 2e helft niet lukte de score uit te breiden, mocht Roda weer hopen. Vier minuten voor tijd kwam die hoop uit. Mitchell Paulissen scoorde de 1-1 schitterend uit een vrije trap.

De stand na speelronde 10

stand eredivisie 23 oktober 2016Een enerverende 10e speelronde met bovenin geen spectaculaire veranderingen in de stand. Feyenoord en Ajax hielden hun verschil van 5 punten, PSV en Heerenveen deden beiden wat van ze werd verwacht. Onderin zorgden Groningen en PEC dat ze van de onderste plaatsen afkwamen in een rechter rijtje waar iedereen qua punten zeer dicht bij elkaar staat. FC Utrecht zet zijn tocht richting de subtop voort.

Voldoende aanknopingspunten dus voor een interessante ronde 11 volgende week. Vitesse – PSV en Feyenoord – SC Heerenveen zijn dan leuke wedstrijden om naar uit te kijken.